Mindfulness

Heb je last van (terugkerende) psychische klachten of een chronische lichamelijke aandoening? Dan zou mindfulness training je kunnen helpen bij verlichting van je lijden.

De mindfulness training heeft als doel je meer in het ‘hier-en-nu’ te brengen. In de mindfulness training krijg je verschillende meditatie oefeningen aangeboden om je opmerkzaamheid (je aandacht) te trainen. Je oefent tijdens de training om meer bewust aanwezig te zijn bij de ervaringen van je dagelijkse leven, op een vriendelijke niet oordelende manier. Dit maakt het leven interessanter en levendiger. Aan de andere kant betekent het ook dat je bewuster stilstaat bij moeilijke of onplezierige ervaringen.

De mindfulness training is daarnaast bedoeld om op een andere manier met stress en spanning om te gaan. In de training onderzoek je expliciet de manier waarop je gewend bent om te gaan met stress. Daarnaast wordt je uitgenodigd te gaan experimenteren met andere, gezondere manieren van omgaan met stress en spanning.

Tot slot kan mindfulness helpen om bewuster om te gaan met lichamelijke of psychische klachten die je ervaart. Zeker als klachten al langer bestaan, raak je snel in een automatisch patroon. In de mindfulness training probeer je je open te stellen voor nieuwe mogelijkheden. De eerste stap hierbij is om onder ogen te zien wat er is en de verwachtingen hierbij los te laten. Als je meer geoefend hebt, zul je merken dat het bewust ervaren en accepteren van je klachten ruimte en verlichting van klachten geeft.

Een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken laat zien dat mindfulness beoefening aantoonbaar positief effect heeft op klachten van stress, overspannenheid, slaapproblemen, angst, depressie, eetstoornissen, verslaving, klachten bij chronische aandoeningen en chronische vermoeidheid. Ook bij mensen die geen expliciete psychische klachten hebben, blijkt mindfulness te leiden tot vermindering van stress, toename van het welbevinden en het beter kunnen omgaan met emoties.

 

De mindfulness trainingen worden door POH GGZ Marleen Tromp gegeven op de donderdag middag van 14 tot 16 uur. Drie keer per jaar wordt de 4 weekse mindfulness training aangeboden (augustus, november en februari) en eens per jaar de 8 weekse mindfulness training (mei/juni).

Het voordeel van mindfulness training in groepsverband is dat je herkenning, steun, motivatie en inspiratie bij elkaar kunt vinden.

De mindfulness training wordt vergoed door de zorgverzekeraar en is er alleen voor patiënten van Huisartsenpraktijk Oosterpoort, De Stadshuisarts en Huisartsenpraktijk Filius.

 

Data en tijden mindfulness training

Juni 2024: 4 weekse mindfulness: donderdag 20 en 27 juni, 4 en 11 juli van 14 tot 16 uur

Augustus 2024: 4 weekse mindfulness: donderdag 22 en 29 aug, 5 en 12 september van 14 tot 16 uur

November 2024: 4 weekse mindfulness: donderdag 14, 21 en 28 november en 5 december van 14 tot 16 uur

Februari 2025: 4 weekse mindfulness: donderdag 13 en 27 februari, 6  en 13 maart 2025 van 14 tot 16 uur

Mei 2025: 8 weekse mindfulness: donderdag 15, 22 en 29 mei, 5, 12, 19 en 26 juni en 3 juli van 14 tot 16 uur

Augustus 2025: 4 weekse mindfulness: donderdag 14, 21 en 28 augustus en 4 september van 14 tot 16 uur

November 2025: 4 weekse mindfulness: donderdag 6, 13, 20 en 27 november van 14 tot 16 uur