Slaaptraining

Heb je problemen met inslapen of doorslapen? Dan ben je niet de enige. Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders heeft last van slapeloosheid. Gelukkig is goed slapen goed aan te leren.

In de 6 weekse training ‘Slapen doe je zo’ krijg je uitleg over slaap, slaapproblemen, slaapvoorwaarden, slaaphygiëne en slaapgedrag. Je krijgt inzicht in de factoren die bij jou meespelen in je slaapprobleem. Je krijgt oefeningen aangeboden om je slaapgedrag te veranderen. Je wordt uitgenodigd je leefstijl onder de loep te nemen (beweging, voeding, roken, alcoholgebruik en ontspanning). Je wordt uitgenodigd je slaapmedicatie af te bouwen omdat je wilt leren zelfstandig kwalitatief goede slaap te krijgen. Er wordt aandacht besteed aan gezond omgaan met stress en een goede balans. Je krijgt handvatten om je slaap-belemmerende gedachtes om te zetten in slaap-bevorderende gedachtes. Je krijgt je verschillende oefeningen aangeboden om te leren ontspannen. Tot slot krijg je oefeningen aangeboden die je helpen met acceptatie en oefeningen om niet helpende (pieker)gedachtes los te laten. Allemaal met als doel om beter te slapen. De slaaptraining is gestoeld op cognitieve gedragstherapie bij insomnie (CGT-I) met elementen uit de oplossingsgerichte therapie en op mindfulness gebaseerde acceptatie en commitment therapie (ACT). De 6 weekse slaaptraining wordt 3x per jaar door POH GGZ Marleen Tromp gegeven op de donderdag middag van 14 tot 16 uur. Het voordeel van slaaptraining in groepsverband is dat je herkenning, steun, motivatie en inspiratie bij elkaar kunt vinden.

De slaaptraining wordt vergoed door de zorgverzekeraar en is er alleen voor patiënten van Huisartsenpraktijk Oosterpoort, De Stadshuisarts en Huisartsenpraktijk Filius.

Data en tijden training Slapen doe je zo

September 2024: Donderdag 26 september, 3 ,10, 17 en 24 oktober en 7 november van 14 tot 16 uur

Januari 2025: Donderdag 2, 9, 16, 23 en 30 januari en 6 februari van 14 tot 16 uur

Maart 2025: Donderdag 27 maart, 3, 10, 17 en 24 april en 8 mei van 14 tot 16 uur